125 години от рождението на Марио Жеков

В нея ще бъдат представени 42 акварелни творби и гвашове, не малка част от които ще бъдат показани за първи път пред старозагорската публика и включват образци от почти всички периоди на неговото творчество.

На 20 декември (сряда) от 18:00 ч. в западната зала на Художествена галерия – Стара Загора, ще се открие изложба, посветена на 125 години от рождението на МАРИО ЖЕКОВ (1898-1955). В нея ще бъдат представени 42 акварелни творби и гвашове, не малка част от които ще бъдат показани за първи път пред старозагорската публика и включват образци от почти всички периоди на неговото творчество. Произведенията в експозицията са подбрани предимно от частни колекции и от живописния фонд на Галерията.

Марин Жеков Тодоров остава в историята на българското изобразително изкуство като един от най-значимите художници-маринисти. Неговият талант се оформя най-вече в Парижкото рисувално училище и чрез постоянния досег, който търси с морето и природата. Пътешественик по душа, той намира своето вдъхновение на различни места като Истанбул, Париж, Ница, Дубровник, Охрид, Прага, Будапеща, а „сред скалите и самотните плажове на Созопол и Несебър – отбелязва проф. Марин Добрев – той пресъздава безкрайните превъплъщения на морето, светлината и движението на водата”. Желанието му е да разкрива красивите кътчета на България – Несебър, Созопол, Търново, Трявна, Карлово, Пловдив, Стара планина и Рила. Неговите акварели докосват със своята лекота, ефирност, трептене, свободна четка и разкриват силата на модернизма в нашето изкуство.

С благодарност за съдействието и участието на проф. Добрев при подготовката и реализирането на изложбата.

Експозицията може да бъде посетена до 21 януари 2024 г.

Научи повече за Марио Жеков. >>

Изложба: ОТМИНАЛА

17.06.2024

ДЕТАЙЛИ

Сподели с приятели

 • Голяма зала

  От: 19.06.2024

  До: 14.07.2024

  На 19 юни (сряда) от 18:00 ч. в голямата зала на Художествена галерия – Стара Загора ще се открие изложбата „Метарезерви 2024”, която е кураторски проект на проф. Атанас Тотляков. В него участват двайсет и един млади визуални артисти, които представят своята художествена интерпретация, обусловена от културната философия на Метамодернизма.

 • Западна зала

  От: 11.06.2024

  До: 20.06.2024

  От 11 юни до 20 юни 2024 г. в залата за временни изложби на Художествена галерия – Стара Загора ще бъде представена изложбата „Градът”, която включва 28 живописни произведения от фонда на галерията. 

 • Голяма зала

  От: 12.06.2024

  До: 12.06.2024

  На 12 юни от 17:30 часа в Художествена галерия – Стара Загора ще се проведе уъркшоп от доц. Бекир Кескин, фокусиран върху визуалния дизайн, колажа, визуална манипулация и техника за печат Ebru. Организатор на събитието е Педагогически факултет към Тракийски университет - Стара Загора  и има за цел да предостави на участниците изчерпателно представяне на различни художествени техники и практики.