Марио Жеков

Марио Жеков

1898 г. / Стара Загора

1955 г. / София

1898 г. / Стара Загора

1955 г. / София

През 1918г. постъпва в Художественото индустриално училище и на следващата година го напуска. Едно пътуване до Цариград през 1921г. му открива магията на морския пейзаж и формира посоката му на развитие като живописец. През 1924 – 25г. продължава образованието си в Парижкото рисувално училище и това в Ница. През 1926г. се завръща и създава ранните си панорами от българското Черноморие. Пейзажите, които рисува при пътуванията си до Ривиерата през 1930-31г. в Дубровник през 1937г., из Беломорието и Егейско море през 1941 г., тези от Балчик, Несебър и Созопол го утвърждават още тогава сред най-значимите майстори на морския пейзаж в българската живопис. Самостоятелни изложби:  в Стара Загора, Пловдив, Варна, Бургас ,София, Прага, Дубровник, Скопие, Будапеща, Букурещ и др.

За него през 1934г. именитият майстор на акварела Константин Щъркелов пише възхитен: “В тези дни тревожни, в тая късна есен, дъждовна и студена, дошъл е един момък от край бреговете на нашето море – да ни открие душата си… Поет по душа, той слага смелата си четка на платното и търси там своето настроение…”. Името му е Марин Жеков Тодоров. Две трети от живота му преминават в пътуване и творчество. Съдбата му е изцяло свързана с изкуството. Създава стотици картини, които го нареждат сред най-изтъкнатите майстори на морския пейзаж. Десетилетия наред името му е по-известно в чужбина, отколкото в България.

Роден е на 16 октомври 1898год. в Стара Загора. Тук получава средното си образование, тук прави и първите си стъпки в света на изкуството. Наставник е вуйчо му – художникът Васил Маринов. Чрез него открива светлината и звучността на цвета, влечението към рисуване сред природата. Наученото показва в няколко акварела, които прави през 1915г. на брега на Дедеагач. През 1917 год. е мобилизиран и изпратен на фронта. Край Дойран попада в плен. Случайността го изправя пред един френски офицер, който го съветва да учи живопис във Франция. Есента на 1918г. постъпва в Държавното художествено индустриално училище в София /сегашната Художествена академия/, което през следващата година напуска.  През 1920 година заедно със своя по-млад съгражданин и колега Никола Аръшев /1895-1984/ организират малка изложба в Стара Загора, а в началото на следващата година за няколко месеца е художник-декоратор във Варненския театър. През лятото на 1921г. е готов да изпълни парижката си мечта. Заминава за Цариград с намерение да се качи на кораб за Франция, но спестените пари се оказват твърде малко. Оставайки в Истанбул, създава десетки рисунки и акварели, които ще бъдат първите крачки към бъдещето му на маринист. От тогава започва да подписва творбите си „Марио”. След завръщането си в България започва работа като художник-изпълнител в Хасковския театър. През 1923г. Марио Жеков отново е в Истанбул, където се прехранва с ръчна разпродажба на свои малки пейзажи.

В края на лятото на 1924г. Марио Жеков отпътува от града на Босфора и през Марсилия пристига във Франция. През есента започва да посещава Рисувалното училище в Париж. Времето му тук е поделено между ателиетата по живопис и галериите с картини на импресионистите. Няколко малки гваша, акварели и рисунки от това време ясно разкриват борещите се у него влияния на художествените процеси, с които се среща в изложбените зали на френската столица. За да се издържа, през есента той постъпва на работа в едно парижко художествено студио, а в началото на следващата 1925г. е поканен в известната по онова време Централна компания за живопис и декорация, изпълнявайки възлагания за нейните филиали в Париж и Ница. Съзнателно избира повечето служебни поръчки за Ница, за да рисува морето. Ривиерата го очарова със запалените от слънцето багри на природата и водата. Тук той, за себе си, открива живописната магия на Матис и фовистите. Една немалка серия от рисунки и акварели, които създава между м. юни и август по крайбрежието между Марсилия и Монако, разкрива неподтисканото възхищение от светлината, пъстрите цветове на дървета, скали, вода и небе.

Есента на 1926г. Марио Жеков се завръща в България. След кратък престой в родния град заминава за Черноморието. Там, сред скалите и самотните плажове на Созопол и Несебър, открива неповторимостта, безкрайните превъплъщения на морето, светлината и движението на водата. Представя изложба в Стара Загора, а разширявайки нейния обхват, през м. декември я показва и в Пловдив. Тук той получава най-ранното признание на своя талант. През 1927г. е назначен като художник-декоратор в Пловдивския театър. Скоро тази дейност, която е приел от финансови съобръжения, преминава в увлечение по сценографията. Използвайки паузата между два театрални сезона, през лятото на 1931г. заминава за два месеца за Истанбул. Четката му е станала по-артистична и с уплътнена мазка, а живописта търси в богатството на нюансите – емоционален израз на атмосферата, която излъчват избраните обекти. През м. август 1932г. по покана за участие в изложба на варненските художници, Марио Жеков е в морския град. Тук мимолетното му запознанство отпреди десетилетие с художника Георги Велчев /1891-1955/ ще се утвърди като приятелство до края на живота им. Едно друго познанство /с чеха  Ярослав Хокеш/ води през 1933 г. до три изложби в Прага, които слагат началото на международната му известност.

Между 1933 и 1936г. Марио Жеков работи епизодично като художник в Пловдивския театър. От тези години са пейзажите му от Стария град, а свободните месеци са отделени за Черноморието. Отново скалите, разбиващите се вълни, заливите със самотни рибарски хижи, къщите със сините сенки и опустелите от прежурящото слънце улици на Созопол, Несебър, Ахтопол, Варна, Галата и Емине , зелените тунели на Ропотамо и Камчия. Не му е нужно ателие. Той е пленерист в буквалния смисъл на понятието.  Често търси различни гледни точки на местата, които са го впечатлили. Винаги носи със себе си по няколко грундирани картона и съзнавайки, че конкретното усещане за обекта няма да се повтори, завършва голяма част от творбите си там – на място, а другите предпочита да остави с първичността на ескиза. И за в бъдеще това ще е така. С част от тези произведения Марио Жеков открива през 1934 год. изложба в София. Приета с възхита от критика, колеги и публика, тя утвърждава Марио Жеков сред безспорните майстори на морския пейзаж. На фона на десетките талантливи художници, влюбени в природата, малцина са ония, усетили духа на морето. Жеков е определено сред тях и не случайно пейзажите му от вътрешността на страната остават в сянката на морските сюжети. А по това време той вече е създал десетки платна от Търново и Трявна, Дряново и Тетевен, Карлово и Пловдив, Стара планина, Родопите и Рила. Втората му софийска изложба в салон “Преслав“ /1935г./ предизвиква основателен интерес и за творбите в нея Никола Балабанов ще пише: “…Те му определят едно от първите места между художниците и сега, и когато нашата съвременност ще бъде включена в историята на пластичните изкуства.“ . Междувременно популярността му расте, но не дава вид, че й обръща внимание. Илюстрованите списания печатат репродукции на негови картини, издатели ги включват в луксозните си календари.

През 1936 год. Марио Жеков заминава за Далмация. Адриатика го покорява и той остава там /с прекъсване през зимата/ близо година. В Дубровник рисува най-значимите си произведения. Този град като че ли е създаден за неговата живопис. Тук ярко се проявява усещането му за цвят, светлина и артистичност. Палитрата му е богата и светла, живописта влиза в хармония с емоцията и артистичната му страст. Творбите, създадени в и край Дубровник, му донасят изключителна популярност. Картините му се излагат в редица центрове на Хърватска. Възторженият им прием провокира самостоятелни изложби в Белград, Загреб, Будапеща и Букурещ. От там, естествено, се завръща с десетки живописни ескизи, като няколко от тях ще превърне в картини. С част от тях и няколко творби от българското Черноморие организира свои изложби през 1938 год. в Стара Загора и София. Завръщането му в страната като че ли е окончателно. Установява се в столицата и устройва малко ателие. Използва го рядко, между пътуванията си до морето и Рила. Създава десетки платна и акварели. Някои от тях той рисува със спокойно, почти акварелно плъзгане на четката, а други – драматични, с материалната осезаемост на шпаклата. Есента на 1940г., веднага след спогодбата за връщането на Добруджа, рисува тъй жадуваните пейзажи от Балчик, Каварна, Калиакра и Шабла. През 1941 год. заминава за Гърция, за Беломорието и Егейско море, посещава Охрид. Навсякъде той търси и открива живописния еквивалент на неповторимата атмосфера: панорамите на амфитеатрална Кавала, лениво полюшващите се гемии в пристанищата, съзерцателната тишина на остров Хиос, магнетичната красота на Тасос, спокойната величавост на Самотраки или интимността на Охридското езеро, но най-вече  светлината на южното слънце, която превъзбужда цветовете.

През 1943 г. с помощта на художника Пенчо Балкански организира една от най-обхватните си изложби. Част от нея показва в Букурещ, а през 1946 год. – в Стара Загора.  Обществено-политическите промени в страната след 1944г. подлагат на изпитание свободния му характер. През тези смутни години намира усамотение отново там – над разбиващите се в скалите вълни на морето. През март 1947г. открива в София четиринадесетата си самостоятелна изложба, с която отбелязва 25 години творческа дейност.

След 1948-9г. живописта му губи, в известна степен, богатството си на нюанси. През следващите години, паралелно с пейзажите от страната и Черноморието, той работи в областта на сценографията и пространственото оформление. С основаването на ДСП „Балкантурист” той е сред най-активните фигури в рекламната сфера. Негово дело е оформлението на десетки брошури и най-вече плакатите му за летуване във Варна и Несебър, за пътуване по Дунав и за туристически посещения в Пловдив, Рилския манастир и т.н. Интересът към морския пейзаж обаче остава неизменен до  лятото на 1955г., когато здравословното му състояние бързо се влошава. Умира на 3 август 1955г. в София.

Марин Добрев

 • 1898 Роден на 16 октомври в Стара Загора.
  Средното си образование получава в Старозагорската мъжка гимназия. Първите му стъпки в живописта са ръководени от неговия вуйчо – художника Васил Маринов.
 • 1917 Мобилизиран и изпратен на фронта. При Дойран попада в плен.
 • 1918 Постъпва в Държавното художествено-индустриално училище, което напуска още на следващата година.
 • 1921 Заминава със свой колега за Истанбул. Тук слага началото на най-ранните си морски пейзажи.
 • 1924 Заминава за Цариград. След няколкомесечен престой отпътува за Франция, където посещава ателиетата на Парижкото рисувално училище. Работейки към парижка компания за живопис и декорация пътува често до Ница, Кан и и Монте Карло.
 • 1926 Завръщайки се в България. Открива първата си самостоятелна изложба в Стара Загора. За да покрие нуждите си, работи като художник-декоратор в Пловдивския театър.
 • 1928 Заминав за няколко месеца до Франция.
 • 1931 Пътува до Цариград и френското Средиземноморие.
 • 1932 Продължава цикъла от произведения, посветени на българското Черноморие.
 • 1934 Открива самостоятелна изложба в София, която публика и критика приемат възторжено.
 • 1935 Работи като художник-декоратор в Пловдивския театър.
 • 1936 Премирано е участието му на международната изложба-конкурс в Лайпциг.
 • 1937 Заминава за Далмация. Създава поредица пейзажи от Дубровник и крайбрежието му, с които печели голяма популярност. През тази и началото на 1938г. организира свои и участва в колективни изложби в Дубровник, Загреб, Будапеща и Букурещ.
 • 1938 Завръща се в България. Организира самостоятелни изложби в Стара Загора и София. Установява се в София.
 • 1941 Пътува из Беломорието и Егейско море. Рисува пейзажи от Кавала, Хили, Тасос, Самотраки и Охридското езеро.
 • 1943 Подготвя с помощта на художника Пенчо Балкански и открива своя представителна изложба в София.
 • 1946 Открива самостоятелна изложба в Стара Загора.
 • 1955 Заболява тежко. Умира на 3 август в София.
 • 1975 Камерна посмъртна изложба в Пловдив.
 • 1978 Ретроспективна изложба в Стара Загора.
 • 1998 Юбилейна ретроспективна изложба представена в ХГ Стара Загора и в Националната галерия.
 • 2008 Ретроспективна изложба в ХГ Стара Загора и Софийска градска художествена галерия.
 • 2018 Ретроспективна изложба, която ХГ Стара Загора организира и представя в Стара Загора и в Националната галерия.
Фонд галерия

Марио Жеков

Година/Период създадена: 1931 г.

Размери: 23х23 см.

Техника: гваш, картон

Фонд галерия

Марио Жеков

Година/Период създадена: 1931 г.

Размери: 38х47 см.

Техника: гваш, картон

Фонд галерия

Марио Жеков

Година/Период създадена: Около 1928 г.

Размери: 22х16 см.

Техника: темпера, картон

Фонд галерия

Марио Жеков

Година/Период създадена: 1925 г.

Размери: 23х29 см.

Техника: гваш, хартия

Фонд галерия

Марио Жеков

Година/Период създадена: 1938 г.

Размери: 20х25 см.

Техника: маслени бои, картон

Фонд галерия

Марио Жеков

Година/Период създадена: 1933 г.

Размери: 40х50 см.

Техника: маслени бои, картон

Фонд галерия

Марио Жеков

Година/Период създадена: 1937 г.

Размери: 31х37 см.

Техника: маслени бои, картон

Фонд галерия

Марио Жеков

Година/Период създадена: Около 1935 г.

Размери: 55х45 см.

Техника: маслени бои, картон

Фонд галерия

Марио Жеков

Година/Период създадена: 1952 г.

Размери: 132х209 см.

Техника: маслени бои, платно

Фонд галерия

Марио Жеков

Година/Период създадена: 1940 г.

Размери: 55х66 см.

Техника: маслени бои, платно

Фонд галерия

Марио Жеков

Година/Период създадена: 1942 г.

Размери: 30х37 см.

Техника: маслени бои, картон

Фонд галерия

Марио Жеков

Година/Период създадена: 1940 г.

Размери: 51х67 см.

Техника: маслени бои, картон

Фонд галерия

Марио Жеков

Година/Период създадена: 1943 г.

Размери: 95х154 см.

Техника: маслени бои, картон

Фонд галерия

Марио Жеков

Година/Период създадена: 1929 г.

Размери: 34х25 см.

Техника: акварел, хартия

Фонд галерия

Марио Жеков

Година/Период създадена: Около 1946 г.

Размери: 55х89 см.

Техника: маслени бои, платно

Фонд галерия

Марио Жеков

Година/Период създадена: Около 1937 г.

Размери: 50х58 см.

Техника: маслени бои, платно

Фонд галерия

Марио Жеков

Година/Период създадена: 1937 г.

Размери: 40х55 см.

Техника: маслени бои, платно

Фонд галерия

Марио Жеков

Година/Период създадена: 1937 г.

Размери: 66х85 см.

Техника: маслени бои, платно

Фонд галерия

Марио Жеков

Година/Период създадена: 1925 г.

Размери: 33х26 см.

Техника: маслени бои, картон

Постоянна експозиция

Марио Жеков

Година/Период създадена: 1935 г.

Размери: 31,5х37,5 см.

Техника: маслени бои, картон

Постоянна експозиция

Марио Жеков

Година/Период създадена: 1937 г.

Размери: 49х57 см

Техника: маслени бои, картон