Ден на Стара Загора в галерията

За всички старозагорци и гости на града от 10:00 – 18:00 ч. Входът за изложбите, за творческото ателие и концерта е свободен. От 11:00 – 12:30 ч. каним всички малки и големи приятели на изобразителното изкуство, да се потопят в „Света на картините” и творчеството.

На 5 октомври (четвъртък) 2023 г. Художествена галерия – Стара Загора ще отвори врати за всички старозагорци и гости на града от 10:00 – 18:00 ч. Входът за изложбите, за творческото ателие и концерта е свободен. От 11:00 – 12:30 ч. каним всички малки и големи приятели на изобразителното изкуство, да се потопят в „Света на картините” и творчеството.

Oт 18:00 ч. очакваме ценителите на джаз музиката и визуалните изкуства, да станат част от интерактивната концертна продукция ДЖАЗОСПЕКЦИЯ на Държавна опера – Стара Загора. Идеята за този концерт е на виенския възпитаник Димитър Косев (диригент и пианист), а режисурата е на Славчо Николов. Продукцията се базира на композиции от френския джаз пианист и композитор Клод Боллинг (1930-2020) в комбинация с мултимедийна прожекция на кадри и теми от филма „Baraka”.

Този изключителен проект се изпълнява от четирима музиканти: Кеико Танака – флейта, Димитър Косев – пиано, Станислав Георгиев – контрабас  и Атанас Георгиев – ударни.
ДЖАЗОСПЕКЦИЯ показва, колко силно може да въздейства синтезът между няколко изкуства. Но, много важни са посланията заложени в неговата концепция, насочени към глобалните и болезнени теми свързани с отношението на хората към природата и земята, със сложните пластове на човешката душевност, на моралните категории, на нуждата от преоценка на нашите действия в ежедневието и промяна на погледа към света и живота.

Всичко това публиката ще усети през музиката на Клод Боллинг („Сюита за флейта и джаз трио”, 1975) и през кадрите на Рон Фрик (1992), от които ще се докоснем до едни от най-впечатляващите кътчета на планетата, за да проследим историята на човешкия дух или да се удивим на богатството на различните цивилизации и култури.

Сюитата на Боллинг се състои от седем части: „Барок и синьо“, „Сантиментално“, „Явански“, „Краткотраен“, „Ирландски“, „Универсален“, „Бърз“. Всяка от частите разглежда еволюционното развитие на нашата цивилизация в собствена тема: „Природа“, „Религии“, „Природни ресурси“, „Войните, които се водят за тях“, „Народа и децата“ , „Урбанизацията“  и „Системата“.

Това е „Джазоспекция“.  Една кратка калейдоскопична компилация на нашето съвремие, опит на три поколения да заявят своето послание: да оставят след себе си един по-добър свят!” по думите на нейния режисьор.

29.05.2024

ДЕТАЙЛИ

Входът за изложбите, за творческото ателие и концерта е свободен.

Сподели с приятели

 • От: 24.05.2024

  До: 24.05.2024

  На  24 май (петък) 2024 г. от 18:00 ч. в празничния ден на Светите братя Кирил и Методий и на българската азбука, просвета и култура, имаме удоволствието да поканим нашите гости на концерт с лектория на проф. Жени Захариева в Художествена галерия – Стара Загора. Концертът в голямата зала носи наименованието „Любовта – Това (Не)Щастие” и включва произведения от Роберт Шуман, Йоханес Брамс, Клара Шуман, Лудвиг ван Бетовен и Фредерик Шопен с коментар от изпълнителката.

 • От: 18.05.2024

  До: 18.05.2024

  Художествена галерия Стара Загора и тази година традиционно се включва в инициативата ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ 2024. Екипът на Галерията и нашите доброволци с нетърпение очакваме да преживеем заедно една незабравима вечер, съчетаваща изобразителното изкуство и музиката в две програми: изложбена и музикална.

 • Голяма зала

  От: 15.05.2024

  До: 15.05.2024

  На  15 май (сряда) 2024 г. от 18:00 ч. в голямата зала на Художествена галерия – Стара Загора нашите гости ще имат удоволствието да чуят концерт посветен на Светите братя Кирил и Методий с участието на Хор при НУМСИ „Христина Морфова” с диригент Стефка Минкова и изявени ученици на училището като Ани Атанасова, Ренета Стойнова, Стефани Атанасова, Патрисия Динева и Денис Иванов от вокалните класове на Костадин Чамов и Нина Димитрова, както и Димитър Гайдаров от класа по флейта на проф. Георги Спасов.