ГОСПОЖО АРХИТЕКТ, българските архитектки от първата половина на 20 век.

На 03 февруари (събота) 2024 г. от 14:00 ч. в камерната зала на Художествена галерия – Стара Загора ще бъде представена пътуващата изложба на Гьоте-институт България и Фондация „Български архитектурен модернизъм“ под заглавието „ГОСПОЖО АРХИТЕКТ,

Изложбата е част от честванията по повод 90 години от създаването на сградата

На 03 февруари (събота) 2024 г. от 14:00 ч. в камерната зала на Художествена галерия – Стара Загора ще бъде представена пътуващата изложба на Гьоте-институт България и Фондация „Български архитектурен модернизъм“ под заглавието „ГОСПОЖО АРХИТЕКТ, българските архитектки от първата половина на 20 век”. Документалната експозиция е подготвена така, че да се покаже в градовете, където има създадени сгради от жени архитектки. В своя класически формат включва двадесет любопитни портрета на жени, които имат своя принос за архитектурата на 20 век и е в две части – първата част е свързана с германската реалност, а втората обрисува българския исторически контекст. В Галерията на Стара Загора за първи път изложбата се допълва с нова информация за историята на сградата и архитектите спечелили конкурса за нейното изграждане.

Събитието е част от честванията по случай 90-годишнината от откриването на Старозагорските хали на 04 февруари 1934 година с фокус върху водеща роля в проектирането на сградата от арх. Елена Варакаджиева-Скордева (в колектив). Експозицията  включва 17 пана с документи, рисунки, чертежи и мултимедия.

След откриването каним всички присъстващи на лекция подготвена от Теодор Караколев, един от основателите на фондация „Български архитектурен модернизъм“ и един от съставителите на българската част от изложбата, която е реализирана в съавторство с Васил Макаринов.

Очакваме нашата публика в камерната зала на Галерията до 25 февруари 2024 г.

Изложба: ПОСЕТИ СЕГА

22.02.2024

ДЕТАЙЛИ

Сподели с приятели