ГОСПОЖО АРХИТЕКТ, българските архитектки от първата половина на 20 век.

На 03 февруари (събота) 2024 г. от 14:00 ч. в камерната зала на Художествена галерия – Стара Загора ще бъде представена пътуващата изложба на Гьоте-институт България и Фондация „Български архитектурен модернизъм“ под заглавието „ГОСПОЖО АРХИТЕКТ,

Изложбата е част от честванията по повод 90 години от създаването на сградата

На 03 февруари (събота) 2024 г. от 14:00 ч. в камерната зала на Художествена галерия – Стара Загора ще бъде представена пътуващата изложба на Гьоте-институт България и Фондация „Български архитектурен модернизъм“ под заглавието „ГОСПОЖО АРХИТЕКТ, българските архитектки от първата половина на 20 век”. Документалната експозиция е подготвена така, че да се покаже в градовете, където има създадени сгради от жени архитектки. В своя класически формат включва двадесет любопитни портрета на жени, които имат своя принос за архитектурата на 20 век и е в две части – първата част е свързана с германската реалност, а втората обрисува българския исторически контекст. В Галерията на Стара Загора за първи път изложбата се допълва с нова информация за историята на сградата и архитектите спечелили конкурса за нейното изграждане.

Събитието е част от честванията по случай 90-годишнината от откриването на Старозагорските хали на 04 февруари 1934 година с фокус върху водеща роля в проектирането на сградата от арх. Елена Варакаджиева-Скордева (в колектив). Експозицията  включва 17 пана с документи, рисунки, чертежи и мултимедия.

След откриването каним всички присъстващи на лекция подготвена от Теодор Караколев, един от основателите на фондация „Български архитектурен модернизъм“ и един от съставителите на българската част от изложбата, която е реализирана в съавторство с Васил Макаринов.

Очакваме нашата публика в камерната зала на Галерията до 25 февруари 2024 г.

Изложба: ОТМИНАЛА

28.05.2024

ДЕТАЙЛИ

Сподели с приятели

 • От: 24.05.2024

  До: 24.05.2024

  На  24 май (петък) 2024 г. от 18:00 ч. в празничния ден на Светите братя Кирил и Методий и на българската азбука, просвета и култура, имаме удоволствието да поканим нашите гости на концерт с лектория на проф. Жени Захариева в Художествена галерия – Стара Загора. Концертът в голямата зала носи наименованието „Любовта – Това (Не)Щастие” и включва произведения от Роберт Шуман, Йоханес Брамс, Клара Шуман, Лудвиг ван Бетовен и Фредерик Шопен с коментар от изпълнителката.

 • От: 18.05.2024

  До: 18.05.2024

  Художествена галерия Стара Загора и тази година традиционно се включва в инициативата ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ 2024. Екипът на Галерията и нашите доброволци с нетърпение очакваме да преживеем заедно една незабравима вечер, съчетаваща изобразителното изкуство и музиката в две програми: изложбена и музикална.

 • Голяма зала

  От: 15.05.2024

  До: 15.05.2024

  На  15 май (сряда) 2024 г. от 18:00 ч. в голямата зала на Художествена галерия – Стара Загора нашите гости ще имат удоволствието да чуят концерт посветен на Светите братя Кирил и Методий с участието на Хор при НУМСИ „Христина Морфова” с диригент Стефка Минкова и изявени ученици на училището като Ани Атанасова, Ренета Стойнова, Стефани Атанасова, Патрисия Динева и Денис Иванов от вокалните класове на Костадин Чамов и Нина Димитрова, както и Димитър Гайдаров от класа по флейта на проф. Георги Спасов.