Изложба: „55 години от първата експозиция на Художествена галерия Стара Загора“

На 17 юли 2015г. от 18.00 ч. в Старозагорската художествена галерия ще бъде открита изложбата „55 години от първата експозиция на Художествена галерия Стара Загора”.

            През втората половина на 50-те години на 20 век започва подготовката за обособяването набъдещата Галерия от раздел към Историческия музей, Стара Загора в отделна културна институция. През 1958г., с решение на     Ощинския съвет се дава ход на тази организационна дейност и през следващата година тя вече изпълнява функциите на самостоятелна градска художествена галерplakat 55_newия. Към нея, освен картинната сбирката от музея, са прехвърлени още няколко десетки произведения, разпръснати из общински администрации, училища, читалища и сдружения. С тази събирателска дейност е натоварен Руси Карабиберов, който е назначен като пръв неин директор. До пролетта на 1960г. фондовете на Галерията наброяват 120 произведения. С 53 от тях той подготвя първата представителна експозиция, която е тържествено открита на 17 юли 1960г. В нея са включени творби на старозагорските художници Антон Митов, Георги Митов, Атанас Михов, Васил Маринов, Добри Христов, Васил Костакев, Никола Кожухаров, Димитър Гюдженов, Никола Аръшев, Марио Жеков, Евгения Илиева, Димитър Караджов, Петър Русков, както и живописни платна на Александър Мутафов, Давид Перец, Александър Жендов, Елиезер Алшех, Стоян Венев, Вера Лукова и т.н. Половината от показаните тогава произведения ще бъдат и до днес OLYMPUS DIGITAL CAMERAосновна част от постоянната експозиция на Художествена галерия Стара Загора.

Настоящата изложба представя отново всички живописни творби, включени в експозицията от 17 юли 1960г. С нея организаторите отбелязват 55 годишнината от това събитие в историята на Галерията и в културния живот на града, както и използват възможността да изразят своята благодарност към всички ония, с чиито мечти, упорство и енергия тя се утвърждава във времето като значимо средище на изобразителното изкуство в страната.

            Изложбата ще бъде открита за посещение до 28 август т.г.