Месец февруари в Художествена галерия Стара Загора

Публикувано: 27.01.2024Категория: НОВИНИ

Месец февруари 2024 г. в Художествена галерия – Стара Загора ще мине под знака на нашите специални изложби и 90 години от създаването на сградата, която днес е дом на Галерията:

  • На 31 януари (сряда) от 18:00 ч. каним почитателите на изобразителното изкуство в западната зала, заедно да открием гостуващата изложба МЕКСИКАНСКА ГРАФИКА представяща произведения от втората половина на 20 век, част от богатия фонд на Художествена галерия – Пловдив. Пловдивската галерия притежава най-голямата в страната колекция на мексиканско изкуство и подбрани творби от нея за първи път ще бъдат показани на старозагорската публика. В експозицията са включени 50 графики от втората половина на 20 век с допълнителни произведения в интерактивна част (мултимедия).
  • На 03 февруари (събота) 2024 г. от 11:00 – 12:30 ч. каним нашата млада публика в Художествена галерия – Стара Загора на забавно творческо ателие ПЪТЕШЕСТВИЕ ВЪВ ВРЕМЕТО за да отбележим (в навечерието на 04 февруари) рождения ден на една от най-емблематичните сгради на нашия град „Градските хали”. Събитието се осъществява съвместно с Отдел „Туризъм и младежки дейности” към Община Стара Загора и екипа на Галерията.
  • На 03 февруари (събота) 2024 г. в камерната зала на Галерията от 14:00 ч. ще бъде представена гостуващата изложба на Гьоте-институт България и Фондация „Български архитектурен модернизъм“ – ГОСПОЖО АРХИТЕКТ. Каним старозагорската публика и гостите на града да станат част от представянето на документалната експозиция гостувала и в други градове на страната, но единствено при нас тя ще бъде в нов формат с допълнителна информация за историята на сградата и архитектите спечелили конкурса за нейното изграждане като фокусът ще бъде върху Елена Варакаджиева-Скордева. Експозицията  включва 17 пана с документи, рисунки, чертежи и мултимедия.
  • На 03 февруари (събота) 2024 г. от 14:30 – 15:00 ч. каним всички с интерес към история на архитектурата на лектория представяща живота и творчеството на тримата архитекти – Генчо Скордев, Елена Варакаджиева-Скордева и Петко Цветков, създатели на проекта за изграждането на старозагорските хали. Лектор: Теодор Караколев – изкуствовед и журналист, един от основателите на Фондация „Български архитектурен модернизъм”.

Събитията са част от честванията по случай 90-годишнината от откриването на „Старозагорските хали“, днес Художествена галерия – Стара Загора и се реализират в навечерието на 04 февруари 1934 г., когато е открита новопостроената сграда.

  • На 16 февруари (петък) 2024 г. може да станете част от представянето на реализирания проект: Дигитално представяне на експозициите на Градска художествена галерия – Стара Загора. Проектът е финансиран от Национален фонд култура и включва създаването на нов сайт на Галерията с интерактивна част, която допълва информацията за Колекцията и произведенията в нейните експозиции, чрез система за визуализация с QR кодове.
  • На 18 февруари (неделя) 2024 г. от 11:00 – 12:00 ч. за деца от 6-10 години и 13:00 – 14:00 ч. за деца от 10-14 години за нашите малки приятели ще се проведе ТВОРЧЕСКИ УИКЕНД в Галерията. Децата, чрез забавни лекции и творчески дейности съобразени с тяхната възраст ще имат възможност да се запознаят с  изкуството на Графиката.
  • На 17 февруари (събота) 2024 г. от 11:00 ч. ако искате да научите повече за българския архитектурен модернизъм, заповядайте на тур и представяне на книжката ГОСПОЖО АРХИТЕКТ, БЪЛГАРСКИТЕ АРХИТЕКТКИ ОТ ПЪРВАТА ПОЛОВИНА НА 20 ВЕК от Теодор Караколев.
  • На 23 февруари (петък) 2024 г. от 18:00 ч. в голямата зала на Галерията ще се открие изложба на ЯНАКИ МАНАСИЕВ по повод 90 години от рождението на художника. Кураторският проект на СГХГ ще гостува на Художествена галерия – Стара Загора и ще предложи на публиката пълен поглед на творчеството на художника, като ще бъдат представени, както едни от най-емблематичните произведения автора, така и по-малко познати негови творби. Куратори на експозицията са Аделина Филева, Галина Димитрова-Димова, Мила Старейшинска-Ангелова.
  • От 06 февруари (вторник) 2024 г. и през целия месец Художествена галерия – Стара Загора ще представи своята първа изложба на открито в Галерия на открито в парк „Пети октомври” под заглавие СТАРА ЗАГОРА В КАРТИНИ. С тази експозиция творбите от Колекцията на Галерията ще могат да се видят извън изложбените зали, за да се порадват всички на познатите и любими места от града, които ще „оживеят” през картините на художниците. Произведенията ще ни върнат назад във времето и така да докоснат хора на всички възрасти.