КОНЦЕПЦИЯ – изложба „МАГИЯТА НА КРАКОВ“ /19.02.2020 г./

„Магията на Краков“ е интернационален проект-изложба с участието на над 26 автори от Европа: Полша, Франция, Италия, Швеция, Украйна, Словения, България; Канада, САЩ; Ирак.

Кураторът на изложбата – Лешек Жебровски, арт-директор на галерия „Лабиринт 2“ в Краков споделя:

„Участниците в изложбата бяха помолени да отговорят на въпроса: „Защо Краков (е източник на вдъхновение за тях)?“ И в този смисъл – това са получените от артистите отговори.

Изложбата представя творби, за които културната столица на Полша – Краков е широко разбирана като обект за творческо вдъхновение. Град с уникален ландшафт, колорит, уникална архитектура, град с необикновени исторически личности и атмосфера, благоприятна за художествено творчество, град на културата и изкуството.

Основната идея на изложбата „Магията на Краков“ бе представянето на откритите, интердисциплинарни нагласи на художниците, които оцениха значението и мястото на този невероятен град за европейската култура и изкуство, както и историческите, природни и архитектурни ценности на Краков и участваха свободно в мултикултурния художествен диалог. Произведенията са изпълнени в различни техники. Те представят различни видове и жанрове на изобразителното изкуство. Колекцията включва живописни творби, изпълнени в маслена или акрилна техники върху платно или хартия, акварели, скулптури от смола и бронз, колажи, арт стъкло, дигитално отпечатани творби и филми/ инсталации.

Доколкото е възможно, изложбата пътува до местата на произход на художниците и се превръща в зрелищна витрина на Краков, представяйки града като важен център на съвременното изкуство.“

Досега изложбата е представена в Полша, Италия и Словения, предстои презентирането ѝ и в България, като първото гостуване беше в София – в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към МВнР.

Проектът е замислен от Лешек Жебровски, галерист, куратор и организатор на разнообразни артистични проекти и представлява своеобразен калейдоскоп от представите, спомените и виденията на художниците при срещата им с град Краков. Град, чиято история и културно наследство оставят завинаги следа у всеки посетител с чувствителни за красивото сетива.

Изложбата е плод на вече преживени впечатления на артистите, посетили или пребивавали в Краков по различни поводи – пленери, изложби, резиденции. Обединяващо за тях е мотото на изложбата „Магията на Краков“.

След показването й в Художествената галерия на Стара Загора експозицията ще бъде представена и във Велико Търново, тъй като част от творците са преподаватели във ФИИ при ВТУ във старата столица, а и Краков е побратимен град с Велико Търново.