Изложба „Натрупано време“ Васил Чакъров-ЧАК /24.04.2023 г./

На 24 април 2023 г. от 18 ч. в залите за временни експозиции на Художествена галерия Стара Загора почитателите и приятелите на изобразителното изкуство ще могат да съпреживеят акварелите на Васил Чакъров-ЧАК (1934 – 2018). Наименованието на изложбата „Натрупано време“ е тема от заглавието на едно от произведенията, което най-точно разкрива всички онези скрити моменти от преживяното и творческото съзидание на автора.

Изложбата е част от голям проект, който включва осъществяването на поредица изложби в страната (Кюстендил, Самоков, Габрово, Пловдив, София), разкриващи богатото творчество на Васил Чакъров и включва Стара Загора като част от него.

В изложбата могат да се видят 51 произведения създадени между 1970 и 1991 година.

Васил Чакъров е роден през 1934 г. в с. Багренци, Кюстендилско. Учи в гр. Станке Димитров (Дупница) в Учителския институт и през 1961 г. се установява в Самоков. Неговият живот преминава между преподаването на изобразително изкуство и творчеството. През годините той участва в редица общи художествени изложби, създава не само акварели, но много живописни платна, графики, карикатури, шаржове и колажи.

„А какво е картината, ако не отражение на нас самите, на нашия свят, на емоцията, тласнала към художническия жест. „Натрупаното време“ на Васил Чакъров се разкрива пред нас, раздиплило тайните си…“, споделя кураторът на изложбата Анелия Николаева.

Част от изложбата е филмовият документален очерк за Васил Чакъров, благодарение на който публиката ще може да усети присъствието, гласа и мъдростта на самия художник.

Експозицията ще продължи до 26 май 2023 г.