Изложба „Михаил Косев“ – 28.09 – 20.10.2021 г.

От 28 септември до 20 октомври 2021 г. в залата за временни изложби на Художествена галерия Стара Загора ще бъдае представена самостоятелната изложба на старозагорския художник Михаил Косев. В експозицията са включени 50 графики и рисунки от различни етапи в творчеството на художника.

 

МИХАИЛ КОСЕВ
1945 Роден на 10 октомври 1945 г. в Стара Загора.
1964 Завършва средното си образование в Първа гимназия в Стара Загора.
1968 Постъпва във ВТУ „Св. Св. Кирил и Метадий” катедра „Изобразителни изкуства”. Учи в ателиетата на проф. Васил Стоилов и Никола Хаджитанев.
1971 Негови творби са включени в Третата регионална младежка изложба . Започват редовните му участия в традиционните годишни изложби на старозагорските художници.
1972 Завършва висшето си художествено образование с дипломна работа, която за първи път в историята на университета е защитена с „отличен с похвала”. Самостоятелна изложба в Раднево. Първо участие в Обща художествена изложба /ОХИ „Родопа, 72” в Смолян/. През следващите десетилетия негови графики са включвани в редица национални изложби: ОХИ „Приятели на морето`74”, ОХИ „Лудогорие `75”, ОХИ „Човекът и трудът `76”, ОХИ „Земята и хората`77”, ОХИ „Поглед през вековете `78”, „Младост `79” и т.н.
1973 Негови творби са включени в изложбата на X – я световен младежки фестивал в Берлин. Участие в Международна младежка изложба в София. Удостоен е с наградата за литература и изкуство „Стара Загора” /втора степен/.
1974 Самостоятелна изложба – графика в Стара Загора.
1979 Съвместна изложба с Георги Славов в Стара Загора.
1980 Удостоен е с наградата за литература и изкуство „Стара Загора” /първа степен/.
1982 Съвместна изложба със скулптора Тодор Тодоров в Стара Загора и Тополовград. Назначен е на работа в Художествена галерия Стара Загора, в която завежда отдел „Графика” до 2016 г.
1984 Самостоятелна изложба – графика в София. Приет за редовен член на Съюза на българските художници.
1986 Самостоятелна изложба – графика в София.
1988 Съвместна изложба с Димо Генов в Стара Загора.
2003 Участие в колективна изложба на старозагорските художници в Бургас.
2007 Участие в изложбата „Художници – галеристи” в Пловдив.
2005 Участие в изложбата „С дъх на липи” в Бургас.
2009 Проектира и изпълнява /с колектив/ пространственото оформление на постоянната експозиция на Регионален исторически музей Стара Загора.
2016 Участие в националната изложба „Априлското въстание в българското изкуство”, организирана от Министерство на културата.
2019 Проектира и изпълнява /с колектив/ пространственото оформление на постоянната експозиция на Музей „Литературна Стара Загора”.

Основната творческа дейност на Михаил Косев е посветена на графиката и
рисунката. Темите на неговото изкуство са свързани с историята, съвремието и
човешките страсти. Автор е на илюстрации към редица книги. Уменията си в областта на
монументалните изкуства проявява в колектив с Илия Петков, Наско Настев и Николай
Джамбазов, сред чиито изпълнени проекти е фасадната пластична украса на
Универсалния магазин в Стара Загора. Заедно с Илия Петков са проектанти и изпълнители на сграфито композиции, украсяващи жилищни сгради в Стара Загора, на керамично пано в Раднево и др. Автор е на пространственото оформление на музейните експозиции: „Поп Минчо Кънчев” в с. Коларово, на Метоха в двора на църквата „Св. Димитър” в Стара Загора, на етнографската сбирка в с. Тъжа, Казанлъшко и др. Негово дело са графичните знаци на редица институции и фирми в Стара Загора. Художник е на филма „Мъглиж беше пръв”.
Произведения на Михаил Косев притежават: Националната галерия,
Министерство на външните работи, художествените галерии на Стара Загора, Велико
Търново, Димитровград, Монтана, Националната библиотека във Вашингтон /САЩ/,
художествени галерии в Мексико, Русия, Германия, Перу, Виетнам, Ангола, Малта,
частни колекции в Полша, Великобритания, Германия, Франция, Словакия и др.