Изложба „Лудогорие“ 24.01.2023

На 24 януари 2023 г. /вторник/ от 18.00 ч. в западната зала на Художествена галерия Стара Загора ще бъде представена гостуващата от Художествена галерия „Проф. Илия Петров”-Разград изложба „ЛУДОГОРИЕ”. В експозицията са включени 42 избрани творби /живопис, графика и скулптура/ от изданията на  националните изложби „Лудогорие“- Разград  през периода 2013  – 2021 г.. Сред тях са произведения на Димитър Петров, Цветан Казанджиев, Любен Генов, Тодор Тодоров, Ганчо Карабаджаков, Ивелина Иванова, Антон Гошев, Димитър Чолаков, Цветан Казанджиев, Никола Певичаров, Мартина Караиванова, Мюриел Масин (Франция ), Елена Драгулилей ( Румъния ), Антонина Фалей (Беларус), Петала Евтихия (Гърция ) и др.

Първата Обща художествена изложба /ОХИ/ „Лудогорие” е открита в залите на Художествена галерия „Проф. Илия Петров” през месец ноември 1971 г.  До 1985 г. тя се организира на всеки четири години, включвайки произведения на живописта, графиката и скулптурата. След близо тридесетгодишно прекъсване, на 23 май 2013 г., е подновена с петото си издание. Организатори на Националната изложба ,,Лудогорие‘‘ са: Община Разград, Министерство на културата, Съюз на българските художници и Художествена галерия ,,Проф. Илия Петров‘‘ – Разград. В експозициите на този форум постъпват журирани творби на художници от страната и чужбина. За периода от 2013 г. до 2021 г. участниците в тях са 562 автори. За всяка изложба се присъждат по 7 награди: за живопис, за графика, за скулптура, за нетрадиционни форми, за чуждестранен автор, за млад автор –/награда на Министерството на културата/ и награда на Съюза на българските художници. По статут наградените произведения постъпват във фонда на Художествена галерия ,,Проф. Илия Петров ‘‘- Разград.  С формирани колекции от наградените произведения Галерията гостува в различни градове в страната.

Национална изложба ,,Лудогорие ‘’ е значима и ключова художествена проява за североизточния регион на България. С всяко следващо издание се обогатява участията на художниците и расте нейната популярност.