Изложба икони и графики на децата от Ателие по иконопис при неделните училища „Св. Игнатий Старозагорски“ и „Св. Троица“ Стара Загора /12.04.2018 г./

На 12 април 2018г. /четвъртък/ от 17,30ч. в малката зала на Художествена галерия Стара Загора ще бъде открита изложба от икони и графики на децата от Ателие по иконопис при неделните училища „Св. Игнатий Старозагорски“ и  „Св. Троица“ Стара Загора под ръководството на Зорница Иванова и Илиана Димова. В експозицията са включени над 70 произведения.


Ателието по иконопис при храм „Света Троица”, град Стара Загора започва своята дейност през 2014 г. Повод за неговото създаване е благотворителна кауза – набиране на средства за обновяване на помещение при храм „Света Троица”, предвидено да се превърне в малък Просветен център, където ще се помещават примитрополитското неделно училище „Св. Игнатий Старозагорски” и неделно училище „Света Троица”. Всяка година, около Великденските празници, децата посещаващи Ателието по иконопис излагат благотворително своите творби в Художествена галерия Стара Загора. С продажбата на тези произведения, освен че се събира част от сумата нужна за ремонта на помещението, се намират и много приятели и съмишленици на каузата.

В Ателието по иконопис децата се запознават с традицията при изписването на православната икона и технологията на нейното изпълнение. В процеса на работа усвояват различни изобразителни техники, чрез които могат да пресъздават свещените образи. Постепенно получават знания свързани с богословието на иконата, научават за живота на светците и историята на празниците. Повечето от децата посещаващи заниманията паралелно ограмотяват вярата си в неделните училища при храма.

От началото на създаването на Ателието по иконопис до сега, децата имат участия в изложби и открити уроци, осъществени заедно с неделните училища. Техните икони  достигат и до манастира „Свети Георги Зограф” на Света гора (Атон). През есента на 2017 г. в архондарика се открива изложба на иконите, която е приета с интерес от монасите и поклонниците. През същата година част от иконите участват в съпътстваща детска изложба на Петото биенале на църковните изкуства във Велико Търново.

В момента Ателието по иконопис провежда заниманията си в параклиса при храм „Света Троица”.