Гостуващата изложба „ИНТИМНО” /28.06.2023 г./

На 28 юни 2023 г. от 18:00 ч. в западната зала на Художествена галерия Стара Загора ще бъде представена гостуващата изложба „ИНТИМНО” с творби от колекцията на Художествена галерия „Жорж Папазов” – Ямбол. В нея са включени 26 платна на едни от най-изтъкнатите български живописци като Димитър Казаков-Нерон, Янаки Манасиев, Светлин Русев, Георги Божилов-Слона, Янаки Кавръков, Александър Петров-Лавандулата, Валентин Колев, Наум Хаджимладенов, Любен Гайдаров и др. Сред тях се открояват и ямболските художници: Георги Живов, Тодор Янков, Дона Неделчева, Кольо Инджов, Боряна Чапърова и др.

Изложбата бе замислена с работно заглавие „Голо тяло“, споделя Петър Тепсизов нейния куратор, но в процеса на работа по изграждане на експозицията се наложи идеята, че едно по-различно наименование ще разшири внушението ѝ. Така в крайна сметка се оказа, че думата „интимно“, като заглавие, най-добре разкрива това, което изложбата трябва  да покаже пред зрителя.

Интимността се появява в моментите на усамотение, на уединение, на почивка. Тогава  човек сваля бронята. Съблича ежедневната защитна екстериорна поза и на нейно място се появява крехкият интериор на същинската одухотворена, уязвима човешка природа, допълва той. Голото тяло несъмнено е жанр, който занимава и ще занимава творците поне дотогава, докато има художници търсещи тайната на красотата на женското тяло и на жената изобщо.

Всички почитатели на българското изобразително изкуство ще могат да съпреживеят изложбата до 23 юли 2023 г.